Sportschanbara header
asas
tanabe sensei

Sports Chanbara este un sport relativ nou. Anul aparitiei sale este anul 1971 cand a fost publicat un articol in Japonia semnat de profesorul Tetsundo Tanabe. Tema articolului era autoapararea. Doi ani mai tarziu lua fiinta Federatia Japoneza de Goshindo (autoparare in limba japoneza.).

luptator

Sports Chanbara este un sport pentru toate varstele. Pot practica sports chanbara atat copiii de 5 ani cat si bunicii de 80 de ani. Vor resimti aceeasi incantare si placere de fiecare data.

In acest moment in Japonia numarul practicantilor de Sports Chanbara este de mai multe sute de mii, doar numarul instructorilor fiind de peste 4000. Incepand cu anul 1998 acest sport a inceput sa se dezvolte si in afara granitelor Japoniei. Prima tara care a introdus Sports Chanbara in Europa a fost Franta. Profesorul Jean-Claude Girot a avut viziunea exacta asupra potentialului acestui sport si a faptului ca era un sport al secolului XXI desi avand radacini adanci in epoca samurailor.

samurai

Din anul 2007 Romania este membra a Federatiei Mondiale de Sports Chanbara. Din anul 2009, sports chanbara a fost recunoscut ca sport oficial in Romania de catre Ministerul Tineretului si Sportului intrand cu drepturi depline in marea familie a sportului romanesc. Federatia din Romania este reprezentata de domnul Gaby Oancea presedintele federatiei romana si cel care a initiat introducerea acestui sport in tara noastra. Din anul 2003 au inceput sa fie organizate campionate europene. Primul campionat european a fost organizat la Paris (Franta) apoi Ucraina, la Odessa. Au urmat Moscova (Rusia), Salerno (Italia), Ukraina (din nou), Tallinn (Estonia), Bucuresti (Romania), Moscova(Rusia). Campionatele europene se vor organiza odata la doi ani.